printlogo

برای جلوگیری از تصادفات، خطرات و مشکلات ناشی از سفرهای زمستانی و رانندگی در شرایط یخ و برف، باید به نکات ذیل توجه کامل داشت.
کد خبر : 15642
تاریخ انتشار : 08 بهمن 1396 12:22:00

برای جلوگیری از تصادفات، خطرات و مشکلات ناشی از سفرهای زمستانی و رانندگی در شرایط یخ و برف، باید به نکات ذیل توجه کامل داشت.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «خبرماشین» به نقل از خبرخودرو، اما قبل از هرگونه سخنی، لازم است که بگوییم: چون یخ و برف باعث سر خوردن و موجب بروز مشکلاتی در رانندگی می شود، لذا برای ایجاد اصطکاک بیشتر باید از لاستیک های یخ شکن و یا زنجیر چرخ استفاده کرد.

1- با سرعتی کمتر از زمانی که جاده خشک است، حرکت کنید و خودرو را در حرکت، ثابت نگه دارید.
2- در پیچ ها با دقت و به آرامی، گردش کنید.
3- از گردش و انحراف ناگهانی، خودداری نمایید و از ترمز کردن ناگهانی، بپرهیزید.
4- از فشار دادن ناگهانی پا بر روی پدال گاز یا برداشتن فشار از روی آن، خودداری کنید.
5- از سرعت زیاد در معابر یخ زده و هوای برفی بپرهیزید بخصوص وقتی که راه دارای دست انداز باشد.
6- از رانندگی در لبه راهها و یا شانه های راه، خودداری کنید.
7- در یک سطح لغزنده، وقتی که سرعت دارید، از تغییر ناگهانی به دنده سنگین خودداری نمایید.

علت سر خوردن خودرو و مقابله با آن
گرچه وضعیت لاستیک های خودرو و جاده در لغزیدن آن سهیم است ولی بدون تردید، عامل اصلی راننده می باشد. به یاد داشته باشید در هنگام رانندگی، سه نوع سر خوردن وجود دارد که به دلایل ذیل اتفاق می افتد:

1- سرعت بیش از حد خودرو و نامناسب بودن آن با وضعیت جاده و ترافیک.
2- شتاب زیاد (گاز دادن بیش از حد)، ترمز گرفتن و نیرویی که در پیچ های جاده به لاستیک اعمال می شود.
3- ترکیبی از دو حالت فوق.

سر خوردن چرخهای عقب در اثر چسبندگی کم آنها به سطح راه اتفاق می افتد. این حالت معمولا در نتیجه سرعت بیش از اندازه و نیروی گریز از مرکز موجود در پیچ ها می باشد. ممکن است شتاب خودرو و نیروی بیش از معمول ترمز نیز به این حالت کمک کند. این نوع لغزیدن، به آسانی تشخیص داده می شود. با کمی بی دقتی ممکن است خودرو هنگام پیچیدن، کاملا دور خود بچرخد. برای از بین بردن عوامل لغزش خودرو بالطبع باید پا را از روی پدال گاز و ترمز بردارید و حرکت خودرو را با فرمان، هماهنگ کنید. وقتی خودرو در جهت نادرست حرکت می کند، عکس العمل طبیعی شما باید این باشد که با استفاده از فرمان، آن را به مسیر صحیح برگردانید. سر خوردن چرخهای جلو نیز وقتی اتفاق می افتد که چسبندگی آنها کم شده باشد. در این حالت، کنترل مستقیم خودرو از دست راننده خارج می شود. توصیه می شود که فرمان را در جهت خودرو، هدایت و سعی کنید که با تشخیص و یا از بین بردن علت؛ به مرور چرخهای خودرو را به صورت مستقیم برگردانید و یا فشار روی پدال گاز و ترمز را کاهش دهید.

چگونه می توان در هنگام سرخوردن خودرو، آن را متوقف کرد؟

1- اعتماد به نفس داشته و به خود مسلط باشید، چرا که در غیر این صورت نمی توانید تصمیم درستی بگیرید.
2- از ترمز کردن بپرهیزید. ضربه زدن به ترمز در روی یخ، چرخها را قفل می کند و باعث لغزش و سر خوردن بیشتر می شود.
3- در جهتی حرکت کنید که قسمت عقب خودرو، سر می خورد (فرمان را به همان طرف بچرخانید) و هر زمان خودرو و به حالت مستقیم درآمد، در جهت دلخواه خود حرکت کنید. خیلی آهسته بر روی ترمز فشار دهید تا از سرعت خودرو کاسته شود و یا آرام بر روی پدال گاز فشار دهید تا خودرو به حرکت خود ادامه دهد.
4- از سبقت گرفتن بپرهیزید. چرخاندن فرمان به مقدار زیاد، ضربه ای به عقب خودرو می زند که موجب سر خوردن آن می شود و خودرو در جهت عکس حرکت برمی گردد.
5- خودرو را در حالت دنده نگه دارید و از خلاص کردن آن بپرهیزید، زیرا ماندن در این حالت، به کم شدن سرعت کمک می کند و حداکثر کنترل را به راننده می دهد.
6- از برداشتن پای خود از روی پدال گاز، به طور ناگهانی خودداری کنید. گاز را باید بطور متعادل نگه داشت تا از سر خوردن خودرو در این وضعیت جلوگیری به عمل آید.

نحوه انتخاب لاستیک در زمستان
در زمستان باید از لاستیک های آج دار درشت استفاده نمود. باید اذعان داشت که لاستیک های برفی که برای استفاده در مواقع برف ساخته شده اند و به صورت های مختلف، عرضه می گردند، همین که به زمین های یخبندان می رسند با لاستیک های معمولی، تفاوت زیادی نخواهند داشت، از این رو،بدیهی است که باید از لاستیک های میخ دار استفاده کرد و یا از زنجیر چرخ بهره جست.
لاستیک ها انواع بسیار دارند ولی لاستیک های رادیال، شاید بهترین نوع لاستیک درتمام چهار فصل باشند؛ چنان که می توان از آنها در مواقعی که برف و بوران کمی حاکم است نیز استفاده کرد. اما هرگز لاستیک های معمولی و لاستیک های رادیال را با هم مورد استفاده قرار ندهید چرا که واکنش هر کدام با دیگری متغیر بوده و سبب می شود در لحظات بحرانی، کنترل فرمان به راحتی از دست راننده خارج گردد و حادثه آفرین شود. پس در زمستان، سعی کنید لاستیک هایی با آج درشت را درچرخ های متحرک نصب نمایید. خودروهای دیفرانسیل جلو و موتور جلو به علت تقسیم وزن بر روی اکسل جلو، در زمستان از خصوصیات بهتری برخوردارند. همین طور خودروهای موتور عقب که چرخ های متحرک آنها، در زیر موتور می باشد از کشش خوبی در برف و یخ بهره مندند.

تعویض تایرها درسرما و تنظیم باد
فشار باد و عمق شیارهای لاستیک خودرو به هنگام برف و باران، در رانندگی تاثیر می گذارد.
در این راستا میزان باد لاستیک های خودرو بسیار اهمیت دارد. زیرا چرخی که بادش تنظیم باشد، بیشترین چسبندگی را با سطح جاده خواهد داشت و دوام آن نیز بالطبع بیشتر خواهد بود. هر چرخ به ازای 10%باد ناکافی، 10% از عمر مفیدش را نیز از دست می دهد.
آنچه قابل توجه است اینکه بررسی باد چرخ را فقط یک بار در زمستان انجام ندهید. درماههای سرد سال، حتما دو بار در ماه فشارباد چرخ را باید کنترل کنید و حتی از چرخ زاپاس هم غافل نشوید.
چرخ های میخ دار، چسبندگی با سطح جاده های برفی و یخ زده را 40%نسبت به تایرهای متعارف، بهبود می بخشد، اما آنها درجاده های خشک، از میزان چسبندگی می کاهند زیرا میخ ها، مانع از چسبندگی لاستیک به سطح جاده می شوند. عمق شیار لاستیک ها، همواره برای کنترل خودرو، از اهمیت حیاتی برخوردار است، مخصوصاً در برف و باران شدید، ممکن است زندگی شما به آن گره بخورد. عمق این شیار باید حداقل 6.1 میلیمتر باشد. در غیر این صورت بایستی تعویض شوند.

نحوه بستن زنجیر چرخ در شرایط معمولی
درمرحله نخست، وضع ظاهری زنجیر چرخ را کنترل کرده و پیچ خوردگی های آن را باز می کنیم. سپس آن را روی تایر قرار می دهیم به گونه ای که سرقلاب های زنجیرهای عرضی به طرف خارج تایر بوده و چفت ها به سمت عقب لاستیک بیفتد. آنگاه اولین زنجیر عرضی را در زیر قسمت جلوی تایر قرار داده و خودرو را به طرف جلو حرکت می دهیم تا موقعی که از طرف عقب سر چفت و بست ها به ارتفاع توپی چرخ برسد. پس از این مراحل، زنجیرهای عرضی را روی تایر، مرتب کرده و دو سر انتهای رشته زنجیرهای طولی را بلند نموده نزدیک چفت می آوریم و دقت می کنیم که کدام یک از حلقه ها باید چفت قلاب شود. پس از آن، اول ،رشته خارجی را انداخته و بعد نیز رشته داخلی را محکم می بندیم و پس از محکم کردن رشته داخلی، زنجیر خارجی را دوباره می کشیم و به حلقه مناسب، محکم می کنیم. توجه داشته باشید که بعد از بستن زنجیر، به هیچ وجه نباید حلقه های اضافی، روی لاستیک بمانند، چرا که باید آنها را طوری محکم کرد که به لاستیک و بدنه خودرو صدمه نزنند.