printlogo

صحبت از خودرو که به میان می‏آید، همواره جوانان در گروه نخست علاقه‏ مندان جای می‏گیرند، اما در بحث اتومبیل‏های کلاسیک، این موضوع شکل دیگری به خود گرفته و بدون شک افراد مسن، پیشتاز می‏شوند.
کد خبر : 126
تاریخ انتشار : 21 خرداد 1393 15:58:00

 مهندس جواد علیپورصدری

«مجله ماشین» - صحبت از خودرو که به میان می‏آید، همواره جوانان در گروه نخست علاقه‏مندان جای می‏گیرند، اما در بحث اتومبیل‏های کلاسیک، این موضوع شکل دیگری به خود گرفته و بدون شک افراد مسن، پیشتاز می‏شوند. البته این امر دلایل خاصی نیز دارد که قیمت بسیار زیاد، شکل و شمایل قدیمی، کارآیی پایین و مد روز نبودن چنین خودروهایی از جمله مهمترین آنها به حساب می‏آیند.
در یک تعریف کلی، اتومبیل‏های کلاسیک به سه رده کلی قدیمی (Classic)، عتیقه (Antique) و ارزشمند (Valuable) تقسیم می‏شوند که دسته اول سنی بین 25 تا 50 سال داشته و از عمر گروه دوم بیشتر از 50 سال می‏گذرد اما خودروهای ارزشمند، تنها به انگیزه‏هایی مانند وجود مالکان صاحب نام یا بروز اتفاقی خاص در پیشینه آنها، حضور در فیلم‏های سینمایی یا مجموعه‏های تلویزیونی و حتی پیروزی در مسابقات اتومبیل رانی و... به نوعی ارزش معنوی یا تاریخی رسیده‏اند. در جدول زیر گروه‏بندی کامل خودروها بر پایه زمان تولید، گردآوری شده است:
 
 
به گزارش پایگاه خبری - تحلیلی «مجله ماشین»؛ همانطور که در این جدول نیز مشاهده می‏کنید، خودروهایی که از زمان اختراع این وسیله تا سال 1978 پا به عرصه گذاشته‏اند را می‏توان (در صورت برخورداری از شرایط لازم) به عنوان قدیمی و عتیقه شناخت اما این دسته‏بندی هم دربرگیرنده زیر مجموعه‏هایی است که عبارتند از:Veteran: یا کهنه کار شامل نخستین اتومبیل‏ها از دهه آخر قرن نوزدهم تا اولین سال‏های قرن بیستم.
Brass: یا گروه دوره آلیاژ برنج که از آنها با اصطلاح Edwardian هم نام‏برده می‏شود و تا سال 1915 ساخته شده‏اند. Vintage: که شاید مناسب ترین معنی آن «دوره فراوانی» باشد و عمر آنها با آغاز دهه سوم سده بیستم پایان یافته است. Pre-War II: یا قبل از جنگ دوم جهانی مشتمل بر انواع خودروی ساخته شده در بازه زمانی 1930 تا 1947. 
Post-War II: یا پس از جنگ دوم جهانی در گستره‏ای به مدت 30 سال تا اواخر دهه هفتاد میلادی.
با نزدیک شدن به سال 1980 و بروز تحولی بزرگ در صنعت خودروسازی جهان، نوبت به دوران اتومبیل‏های پیشرفته (Modern) رسید ولی شرایط کنونی نشان از آن دارند که با فرا رسیدن دومین دهه سده بیست و یکم میلادی، خودروهای آینده (Future) وارد میدان شده‏اند.
با وجود تمام این تعاریف و دسته بندی‏ها، کلاسیک بودن یک خودرو تابع شرایط خاصی است زیرا اتومبیل کلاسیک با خودروی قدیمی (به معنای لغوی آن) فرق دارد و اگرچه تمام کلاسیک‏ها قدیمی‏اند ولی همه قدیمی‏ها کلاسیک نیستند. برای کلاسیک بودن یک اتومبیل، مواردی از قبیل تولید محدود و کم، تعداد اندک و حتی انگشت شمار موجود، محبوبیت در زمان تولید، سلامت و اصالت خودرو، به‏کارگیری سیستمی خاص و متفاوت به هنگام تولید، اصلی بودن قطعات موجود روی اتومبیل و... از مهمترین موارد به شمار می‏آیند.
اصولاً اتومبیل‏های کلاسیک از دو حالت خارج نیستند یا هنوز هم به ندرت رانده شده و استفاده‏های تفریحی/ نمایشی دارند یا توسط افراد علاقه‏مند و مطلع در میان خودروهای اسقاطی پیدا شده و با دقت بسیار و رعایت تمام جوانب مورد بازسازی کامل قرار می‏گیرند. بر اساس همین شرایط، قیمت خودروهای مورد بحث نیز متفاوت بوده و ناگفته پیداست اتومبیلی که از ابتدا رانده شده، به دلیل نگهداری درست، انجام تعمیرات مناسب، سرویس‏های به موقع و در پی آنها برخورداری از قطعات اصلی و... ارزشمندتر بوده، طرفداران بیشتری داشته و قیمت بالاتری دارد. رسیدن به چنین جایگاهی برای خودروهای بازسازی شده، به سختی قابل دستیابی است زیرا در وهله نخست باید تعمیرکاران ماهری بخش‏های مختلف موتور، انتقال نیرو، فنربندی و سایر قسمت‏های مکانیکی را نوسازی کنند، سپس بدنه توسط افراد خبره بازسازی و رنگ شود تا نوبت به دوخت و ترمیم جلوداشبورد، روکش‏ها و رویه صندلی‏های داخل اتاق برسد البته در تمام این مراحل نیز باید قطعات گوناگون مکانیکی، الکتریکی، تزیینی و... تعمیر یا تعویض گردند که یافتن نمونه اصلی آنها (در صورت موجود بودن) زمان و هزینه زیادی را به دنبال دارد. از این روی اتومبیل‏های گروه اول در میان کلکسیونرها و کسانی که به دنبال خودروهای کلاسیک هستند، مشتاقان بیشتری دارند اما بی‏شک در این بین استثناء هم وجود دارد.
کلکسیونرها معتقدند برای خرید اتومبیلی از این دست، هیچگاه نباید معروف بودن صاحب آن را ملاک قرار داد، چرا که روشن شدن هر موضوعی در رابطه با مالک اولیه، می‏تواند افت قیمت زیادی را برای آن خودرو به همراه داشته باشد. از سوی دیگر اتومبیل قابلیت حرکت و به‏کارگیری داشته باشد و تنها به درد موزه نخورد، خودروهای موزه‏ای خریدار چندانی نداشته و بیشتر حکم ماکت‏هایی را دارند که برای نگهداری آنها باید هزینه زیادی صرف کرد. نکته آخر اینکه اتومبیلی را مد نظر داشته باشید که نسل به یادآورنده آن زنده و خاطرات آن هنوز در ذهن مردم باشد تا به این ترتیب همچنان عده‏ای مایل به داشتن چنین اتومبیلی باشند زیرا بسیاری از خریداران خودروهای کلاسیک از جوانی آرزوی خرید یک مدل خاص را داشته اند!
از آنچه گفته شد مشخص است که ارزش وسایل نقلیه کلاسیک بسته به وضعیت حال حاضر آنها از نظر سلامت قسمت‏های گوناگون، تعداد موجود، نوع تجهیزات (بین گونه‏های یکسان، برخورداری از امکانات بیشتر یا پیشرفته‏تر در زمان تولید، مزیت بزرگی به حساب می‏آید)، اصالت قطعات، عملکرد صحیح بخش‏های مختلف، اضافه نکردن سیستم‏های جدید به اتومبیل و... مشخص می‏شود. در این میان تعداد محدود مالکان از ابتدا تا امروز، دسترسی به تاریخچه سرویس و تعمیر خودرو (حتی ایجاد آن برای فروش به مالک بعدی) و مناطق تردد یا حضور طولانی مدت اتومبیل در آنها نیز می‏توانند بر تعیین بهای این دست خودروها اثرگذار باشند، بر همین اساس دو خودروی کاملاً مشابه از لحاظ مدل، سال ساخت، رنگ بدنه و سایر مشخصات می‏توانند قیمت‏های بسیار متفاوتی داشته باشند. 
با اینکه از سه تا پنج سال گذشته به این سو، توجه به خودروهای کلاسیک و آنتیک موجود در کشور به عنوان نوعی میراث ملی فزونی یافته و علیرغم آنکه شاه معدوم تعدادی از نایاب ترین اتومبیل‏های قدیمی دنیا را در کلکسیون خود داشته اما هنوز این قبیل خودروها جایگاه مناسب خود را در مملکت ما به دست نیاورده‏اند تا کم توجهی و در خیلی موارد بی‏توجهی به آنها موجب از بین رفتن این گنج‏های چهار چرخ شود. 
نبود کلوپ‏های مختلف برای شناسایی و گردآوری انواع خودروهای کلاسیک، عدم تدوین آیین نامه‏های فنی و رسمی در مورد حفظ و نگهداری، بازسازی و خرید و فروش این گروه از وسایل نقلیه، نبود مرجع رسمی تشخیص اتومبیل‏های فرسوده از کلاسیک در مراکز بازیافت و اسقاط خودروها و حتی نداشتن مرکزی جهت تشخیص اصالت، سلامت و قیمت گذاری خودروهای کلاسیک و چندین و چند مطلب دیگر، همگی موجب شده‏اند تا در کشورمان متولی خاصی برای پاسداشت و مراقبت از این نسخه‏های تاریخی وجود نداشته باشد، موضوعی که باعث شده در کمترین حد آن، بسیاری از علاقه‏مندان نتوانند وارد صنعت ارز آور و پول ساز خودروهای کلاسیک شوند.